4. Διπλωματικές κινήσεις (Δεκ. 1921 – Ιαν. 1922)
1. Έχοντας άδειες τις αποσκευές τους, οι Γούναρης και Μπαλτατζής στα μέσα Δεκ. αναχώρησαν από το Λονδίνο για Ρώμη. Ούτε οι επαφές με την ιταλική κυβέρνηση απέφεραν κάτι.
2. Επόμενος σταθμός της ελλ. κυβερνητικής αντιπροσωπίας θα ήταν οι Κάννες όπου είχαν συγκεντρωθεί οι αντιπρόσωποι των τριών Δυνάμεων της Αντάντ για τη Συνδιάσκεψη των Καννών, προκειμένου ν’ ασχοληθεί α) με την οικονομική ανασυγκρότηση της μεταπολεμικής Ευρώπης, β) με ορισμένες πτυχές του Γερμανικού ζητήματος, και γ) με τη χάραξη ενιαίας στάσης της Αντάντ (κυρίως σε οικονομικά ζητήματα) απέναντι στη Σοβιετική Ένωση. Οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν αλλεπάλληλες επαφές και να εκθέσουν τις ελληνικές θέσεις, χωρίς να έχουν να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο. Απλά επιβεβαίωσαν με τους Άγγλους τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο Λονδίνο: ν’ αποφύγουν κάθε μονομερή ενέργεια –στρατιωτική ή διπλωματική- στο Μικρασιατικό ζήτημα. Από την πλευρά της η Αγγλία υποσχέθηκε να προωθήσει το γρηγορότερο Διασυμμαχική Συνδιάσκεψη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, βάσει των γνωστών στους Έλληνες αγγλικών απόψεων: δηλ. πλήρη εξουσιοδότηση της Αντάντ να διαχειριστεί τα ελληνικά συμφέροντα. Για κάποια, όμως, από τα επίμαχα ζητήματα (όπως π.χ. εκείνο της Ανατ. Θράκης) οι θέσεις Αγγλίας και Γαλλίας απέκλιναν. Και δεν ήταν οι μόνες διαφορές τους. Οι Γάλλοι ήταν σαφώς υποχωρητικότεροι απέναντι στις αξιώσεις του Κεμάλ. Πάντως το μόνο που πέτυχε η Συνδιάσκεψη των Καννών ήταν να επισημοποιήσει και υπογραμμίσει τις αγγλογαλλικές διαφορές.
3. Από την αρχή του 1922 ζοφερές διαγράφονταν για τον Ελληνισμό οι προοπτικές. Θεωρητικά, βέβαια, η Ελλάδα δεν ήταν υποχρεωμένη ν’ αποδεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό, όσο κι αν ανέθεσε στην Αντάντ να διαπραγματευθεί για λογαριασμό της. Στην πραγματικότητα όμως;
Ο μεγαλύτερος εντούτοις κίνδυνος για την Ελλάδα δεν προερχόταν από αυτά αλλά από τις ἐνδοσυμμαχικές διαφωνίες μέχρι διενέξεις, όσο βράδυναν οι διευθετήσεις, διότι κινδύνευε όχι μόνο να χάσει ό,τι κέρδισε με τη Συνθήκη των Σεβρών, αλλά και να καταστραφεί οικονομικά.
5. Ανταλλαγή αγγλο-ελληνικών διαβημάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου