ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015



ΕΡΩΤΕΣ  -  ΓΑΜΟΙ  -  ΑΠΟΓΟΝΟΙ  -  ΕΡΙΔΕΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΘΕΩΝ


ΔΙΑΣ

- με την αδελφή του Ήρα. Η μόνη νόμιμη σύζυγός του. Μαζί απέκτησαν την Ήβη και τον Άρη, ίσως και τον Ήφαιστο. Κατ’ άλλη εκδοχή δεν απέκτησαν παιδιά.

- με τη Μύτι (ίσως να ήταν σύζυγός του και πριν την Ήρα). Όντας έγκυος ακόμη την κατάπιε ο Δίας για να μην εκθρονιστεί από το παιδί του. Όταν ήρθε η ώρα του τοκετού πρόσταξε τον Ήφαιστο (ή τον Προμηθέα) να του σκίσει το κεφάλι. Από εκεί ξεπήδησε η Αθηνά, κουνώντας ένα αιχμηρό δόρυ.

- με τη Θέμιδα. Κατά μια εκδοχή, μαζί της απέκτησε τις Μοίρες (Κλωθώ, Λάχεση και Άτροπο).

- με τη Μνημοσύνη. Από τον έρωτά τους γεννήθηκαν οι 9 Μούσες.

- με την Ευρυνόμη, θυγατέρα του Ωκεανού και της Θέτιδας. Μαζί της απέκτησε τις τρεις Χάριτες (Αγλαΐα, Ευφροσύνη και Θάλεια).

- με τη Μαία. Καρπός τους ο πολυμήχανος Ερμής.

- με τη Λητώ. Παιδιά τους ο Απόλλωνας και η Άρτεμη.

- με τη Δήμητρα. Απέκτησαν την Περσεφόνη.

- με τη Νιόβη, κοινή θνητή, κόρη του Φορωνέα (όχι εκείνη του Τάνταλου). Γιος τους ο Άργος, ο ιδρυτής της ομώνυμης πόλης.

- με την Καλλιστώ, Νύμφη. Γιος τους ο Αρκάς, γενάρχης των Αρκάδων.

- με την Αντιόπη, κόρη του ποταμού Ασωπού. Απέκτησαν τον Αιακό.

- με την Αίγινα, κόρη του ποταμού Ασωπού. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν οι δίδυμοι Αμφίονας και Ζήθος. Ο παρόν μύθος έχει πολλές παραλλαγές.

- με την Ιώ. Εξαιτίας του αμείλικτου κυνηγητού της από την Ήρα καταφέρνει να γεννήσει μαζί του μόνο τον Έπαφο, στην Αίγυπτο.

- με την Ευρώπη. Απέκτησαν τους Μίνωα και Ροδάμανθυ, ίσως και το Σαρπηδόνα.

- με τη Δανάη. Γιος τους ο Περσέας, ένας από τους διασημότερους ήρωες των αρχαίων Ελλήνων.

- με τη Σεμέλη, κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου. Όντας έγκυος κάηκε από το άρμα του Δία. Το έμβρυο το πήρε ο Δίας και το έραψε μέσα στο μηρό του. Όταν συμπληρώθηκαν οι 9 μήνες το έβγαλε. Έτσι γεννήθηκε ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού.

- με τη Λήδα. Πρώτη εκδοχή. Την ίδια νύχτα συνευρέθηκε και με τον άντρα της Τυνδάρεω και με το Δία. Από τον πρώτο απέκτησε τον Κάστορα, κι απ’ το Δία τον Πολυδεύκη και την Ελένη. Δεύτερη εκδοχή: Γέννησε δυο αβγά· από το ένα προήλθε η Ελένη κι από το άλλο, που περιείχε δυο σπέρματα, ένα του Δία κι ένα του Τυνδάρεω, προήλθαν ο Κάστορας κι ο Πολυδεύκης.

με την Αλκμήνη. Συνευρίσκεται μαζί της με απάτη. Γεννιέται ο ενδοξότερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, ο Ηρακλής.

- με τη Φθία. Καρπός της σχέσης τους ο Αχαιός.

Ιδιότητες: Ο Δίας ήταν η προσωποποίηση του θεϊκού ιδεώδους για τους Έλληνες, ο εγγυητής της ισορροπίας και της ηθικής. Προστάτης των κανόνων δικαίου. Θεός του όρκου και της οικογένειας. Προστάτης των ξένων, των κηρύκων και των ικετών. Η έσχατη καταφυγή των ανθρώπων.
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου