ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015



ΘΕΟΓΟΝΙΑ


Η πρώτη θεϊκή Δυναστεία

α) Το χάος. 
          Κατά τον Όμηρο, δημιουργός του Σύμπαντος είναι ο Ωκεανός, σύζυγος της Θέτιδας. Απογόνους τους δεν αναφέρει. Κατά τον Ησίοδο πριν από καθετί ήταν το Χάος. Ύστερα ήρθε η Γαία και ο Έρως. Το Χάος έφερε το Έρεβος και τη Νύχτα. Απ’ αυτούς γεννήθηκε ο Αιθέρας και η Ημέρα. Η Γαία είναι μητέρα όλων και τροφός. Από τη Γαία και τον Έρωτα γεννήθηκε ο Ουρανός. 
β) Ουρανίδες

           Από την ένωση της Γαίας με το γιο της Ουρανό προήλθε η πρώτη δυναστεία των θεών. Αυτή αποτελούνταν από: 1) τους 12 Τιτάνες: Ωκεανός, Κοίος, Κρείος, Υπερίων, Ιαπετός, Κρόνος, Τήθυς, Θεία, Θέμις, Μνημοσύνη, Φοίβη και Ρέα· 2) τους 3 Κύκλωπες: Βρόντης, Στερόπης και Άργης· 3) τους 3 Εκατόγχειρες: Αιγαίων ή  Βριάρεως, Κόττος και Γύγης.
γ) Εκθρόνιση του Ουρανού 
       Ο Ουρανός γεννοβολούσε παρ’ όλο που γνώριζε πως οι γιοι του κάποια μέρα θα τον εκθρονίσουν. Γιαυτό μόλις γεννιούνταν τους εξαφάνιζε. Η Γαία, στην απόγνωσή της, αποφάσισε να τον εκδικηθεί. Έδωσε στα παιδιά της ένα ατσάλινο δρεπάνι μ’ εντολή να τον καταστήσουν σεξουαλικά ανίκανο με ακρωτηριασμό. Μόνο ο Κρόνος δέχθηκε. Πήρε το φονικό όργανο και κρύφτηκε περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία. Ο Ουρανός φτάνει με τη Νύχτα και επιδίδονται σε συνουσίαση. Πετάγεται ο Κρόνος και κόβει το αντρικό μόριο του πατέρα του. Από το αίμα που έσταξε γεννήθηκαν αργότερα οι Ερινύες, οι Γίγαντες και οι Νύμφες. Ο Κρόνος πέταξε το κομμένο μόριο του πατέρα του στη θάλασσα από τα κύματα της οποίας γεννήθηκε ύστερα από καιρό η Αφροδίτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου