ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
- και Δίας: Με πολλή δυσφορία δέχθηκε την κυριαρχία του αδελφού του. Θεωρούσε το Δία σφετεριστή της εξουσίας. Αντίζηλοι και στη διεκδίκηση της Θέτιδας.
- και Ήρα: α) Στον Τρωικό πόλεμο προσπαθεί να τον στρέψει κατά του Δία. Αρνείται. β) Μάχονται για την κυριαρχία της Αργολίδας. Τη λύση έδωσαν ο Ίναχος και τα ποτάμια Κηφισός και Αστερίωνας, ως δικαστήριο, υπέρ της Ήρας.
- και Αθηνά: Τους είδαμε να συγκρούονται για την κυριαρχία της Αττικής.
Σύζυγός του ήταν η Αμφιτρίτη, κόρη της Δωρίδας και του Νηρέα ή του Ωκεανού και της Τιθύας. Από την ένωσή τους προήλθαν ο Τρίτωνας, η Ρόδος και η Βενθεσικύμη.
Ερωτικές περιπέτειες: με τη Νύμφη Σκύλλα, με τη Δήμητρα (απέκτησαν κόρη, ανώνυμη), με τη Μέδουσα (τη βίασε και γεννήθηκαν οι Πήγασος, Χρυσάωρ και Ίππος), με τη Γαία (γιος τους ο Γίγαντας Ανταίος), με τη Νύμφη Μελία (γεννήθηκε ο Άμυκος), βίασε την εγγονή του Αλόπη από το γιο του Κερκυόνα, γιοι του και οι Σκίρωνας και Σίνις (άγνωστο από ποιες γυναίκες), με την Αφροδίτη (απέκτησαν τον Έρυκα), με τη Νύμφη Θόωσα (γιος τους ο Πολύφημος), με τη Σκαμανδροδίκη (απέκτησαν τον Κύκνο), με την Ευρυάλη ή την Αφροδίτη (γεννήθηκε ο Ωρίωνας), με την Πλειάδα Αλκυόνη (γιος τους ο Υριέας), με την Ιφιμέδεια ή τη Γαία (γιοι τους οι Αλωάδες Ώτος και Εφιάλτης) και με τη Μήστρα ή Μήτρα.
Ο Ποσειδώνας συνδέεται και με μια σειρά τεράτων που έστελνε κατά των ανθρώπων, τα οποία μάλιστα παίζουν κάποιο ρόλο στους μύθους της Ησιόνης και της Ανδρομέδας.
Πηγή της Λέρνας: α) Τη φανέρωσε ο Ποσειδώνας στην Αμυμώνη κατά την πρώτη τους ερωτική σχέση· β) ανέβλυσε μετά από χτύπημα του Ποσειδώνα με την τρίαινα· γ) εμφανίστηκε εκεί που ο Ποσειδώνας έμπηξε την τρίαινά του κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης με την Αμυμώνη.
Από την ένωσή του με την Αμυμώνη γεννήθηκε ο Ναύπλιος, από τον οποίο προέρχεται και το όνομα της πόλης.
Αποπλάνησε την Αίθρα, κόρη του βασιλιά της Τροιζήνας Πυθέα, κι έτσι γεννήθηκε ο Θησέας.
Με τη γυναίκα του Αίολου, τη Μελανίππη, απέκτησε τους Βοιωτό και Αίολο.
Από την παράξενη συνεύρεσή του πάνω στα κύματα με την Τυρώ γεννήθηκαν οι δίδυμοι Πελίας και Νηλέας. Ο Πρώτος συνδέεται και με την Αργοναυτική εκστρατεία.
Ένα άλλο θύμα του ερωτικού του πάθους ήταν η Αστυπάλαια, κόρη του Φοίνικα, από την οποία απέκτησε τον Αγκαίο, ιδρυτή της Σάμου.
Ιδιότητες και δραστηριότητες: α) θεός του υγρού στοιχείου· β) ονομάζεται και «σεισίχθων», δηλαδή αυτός που προκαλεί τους σεισμούς, άρα έχει σχέση με την ξηρά· γ) σχετίζεται και με τα άλογα· προς τιμήν του ιδρύθηκαν οι ιππικοί αγώνες, κυρίως στα Ίσθμια· δ) του αποδίδεται και η ίδρυση των Ισθμίων· ε) σύμφωνα με μία παράδοση πρόλεγε τα μέλλοντα στους Δελφούς, δια του μάντη Πύρκωνα, πριν ιδρυθεί εκεί ο ναός του Απόλλωνα.
Άλλες θεότητες των νερών: 1) Νηρέας, γιος του Πόντου· 2) Νηρηίδες, κόρες του Νηρέα· 3) Πρωτέας· 4) Γλαύκος και Φόρκυς· 5) Τρίτωνας· 6) Σειρήνες: είχαν γυναικείο κεφάλι πάνω σε σώμα πουλιού με φτερούγες. Κατά μία εκδοχή κόρες του Φόρκυ· κατ’ άλλη, γεννήθηκαν από τις σταγόνες του αίματος που έπεσαν από το κέρατο του ποταμού Αχελώου. Μητέρα τους είτε η Γη (Χθων) είτε μία από τις Μούσες: Μελπομένη, Τερψιχόρη, Καλλιόπη. 7) Σκύλλα και Χάρυβδη· 8) Ωκεανός· 9) οι Νύμφες. Χωρίζονταν σε α) Ορεστιάδες (των δασών), β) Ναϊάδες (των ποταμών και των πηγών) και γ) Αμαδρυάδες (των δέντρων).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου