ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015



ΑΦΡΟΔΙΤΗ
- και ωραία Ελένη. Προκειμένου να κερδίσει τον αγώνα καλλιστείων με τις αντιπάλους της θεές Ήρα και Αθηνά, δωροδόκησε τον κριτή του αγώνα Πάρη, τάζοντάς του την ωραιότερη από όλες τις γυναίκες, την Ελένη, τη σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου. Απ’ αυτό ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος.

- και η Μήδεια. Η Αφροδίτη τής άναψε στον Ιάσονα πόθο γι’ αυτή, κι έτσι άρχισε η Αργοναυτική εκστρατεία.

- και η Πασιφάη, σύζυγος του Μίνωα, κόρη του Ήλιου. Της προκάλεσε έναν τερατώδη έρωτα για έναν ταύρο. Απ’ αυτό τον έρωτα γεννήθηκε ο Μινώταυρος. Κόρη της Πασιφάης ήταν η Αριάδνη που ερωτεύτηκε τρελά το Θησέα.

- και η Φαίδρα, αδελφή της Αριάδνης, έπεσε θύμα της Αφροδίτης. Της πυρπόλησε την καρδιά με έναν ένοχο έρωτα για τον Ιππόλυτο, γιο του άνδρα της Θησέα από μια Αμαζόνα.

- και με το μύθο του Αιγαία σχετίζεται. Αυτός, λένε, πως εισήγαγε τη λατρεία της Αφροδίτης στην Αθήνα.

Σχέσεις της με άλλες θεότητες: Κατείχε κορυφαία θέση στον Όλυμπο. Παρουσιάζεται ως νόμιμη σύζυγος άλλοτε του Ήφαιστου και άλλοτε του Άρη.

Έρωτές της με θνητούς: με τον Αγχίση· με τον Άδωνη (ανατολικής προέλευσης)· με το Φαέθοντα.

Ιδιότητες και ενασχολήσεις: α) Υπάρχουν μύθοι που εμφανίζουν την Αφροδίτη ως θεά των νόμιμων ενώσεων. Ένας από αυτούς είναι ο μύθος του Ερμοχάρη και της Κτήσυλλας· ένας άλλος είναι εκείνος των θυγατέρων του Πανδάρεω. Την Αφροδίτη αυτού του ρόλου οι Έλληνες την καλούσαν Ουράνια. β) Αντίθετη με την προηγούμενη ήταν η Πάνδημη Αφροδίτη, η Αφροδίτη δηλαδή του έρωτα, του πάθους και του σαρκικού πόθου. γ) Πολεμική και θαλασσινή. Η δεύτερη ιδιότητα είναι αναμφισβήτητη, αφού είναι γέννημα της θάλασσας: αναδυόμενη Αφροδίτη. Οι ιδιότητες, όμως, της πολεμόχαρης ή ειρηνικής ή συνυπάρχουν ή αμφισβητούνται. Πάντως οι Σπαρτιάτες μετά τη νίκη στους Αιγός Ποταμούς αφιέρωσαν άγαλμα στην πολεμική Αφροδίτη. Υπάρχει όμως, κατά τον Όμηρο, και η ρήση του Δία προς την Αφροδίτη: «οι πολεμικοί άθλοι δεν είναι για σένα».

Ερμαφροδιτισμός

Στην ελληνική μυθολογία εμφανίζεται και ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει πάνω του και τα δύο φύλα. Ονομάζεται Ερμαφρόδιτος. Ανατολικής προέλευσης, ήρθε στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου. Στην Κύπρο παράλληλα με τη θεά του έρωτα λατρευόταν και ένας αρσενικός αντίστοιχος θεός, ο Αφρόδιτος: γενειαφόρος, φαλλοφόρος, αλλά με γυναικεία φορέματα. Στην Ελλάδα όμως αυτή η θεότητα δεν ρίζωσε. Σχετικά με την αρσενικοθήλυκη θεότητα υπάρχει ένας χαριτωμένος μύθος, μεταξύ του Ερμαφρόδιτου και της Νύμφης Σαλμαλκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου