ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015



ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

1. Ασκληπιός: Γιος του Απόλλωνα και της Κορωνίδας ή της Αρσινόης. Τον ανέθρεψε ο Κένταυρος Χείρων που του έμαθε την τέχνη του κυνηγιού και την ιατρική. Έγινε πολύ επιδέξιος στη χειρουργική. Ως γυναίκα του φέρεται η Ηπιόνη ή η Αγλαΐα ή η Ιππόνη ή η Λαμπετέα ή η Ξάνθη. Αυτές δεν ήταν ερωμένες του, αφού δεν είχε ερωτικές περιπέτειες. Ως παιδιά του αναφέρονται η Υγεία, ο Μαχάων και ο Ποδαλείριος· ακόμα ο Αετός, η Ακεσώ, ο Αλεξήνωρ, ο Ιανίσκος, η Πανάκεια και ο Τελεσφόρος. Οι Μαχάων και Ποδαλείριος έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Λατρεύτηκε ως θεός της Υγείας.

2. Ίναχος: Γιος του Ωκεανού και της Τιθύος. Στη διένεξη Ποσειδώνα – Ήρας για τον έλεγχο της Αρκαδίας πήρε το μέρος της Ήρας. Από την ένωσή του με τη Νύμφη Μελία απέκτησαν πολλά παιδιά, με προεξάρχοντα την Ιώ και το Φορωνέα, γενάρχη της πελασγικής φυλής. Από την Ιώ πήρε τ’ όνομά του το Ιόνιο. Γιος της Ιούς από το Δία ήταν ο Έπαφος, ο οποίος στην Αίγυπτο παντρεύτηκε τη Μέμφιδα, τη θυγατέρα του Νείλου.

3. Πέλοπας: Γιος του Ταντάλου. Απ’ αυτόν πήρε το όνομά της η Πελοπόννησος. Ο Τάνταλος παρέθεσε τραπέζι στους θεούς και τους πρόσφερε φαγητό το σώμα του γιου του Πέλοπα. Οι θεοί αρνήθηκαν να φάνε, εκτός από τη Δήμητρα, που, αφηρημένη, έφαγε ένα κομμάτι από τον ώμο του. Ο Δίας διέταξε να ξαναδοθεί η ζωή στον Πέλοπα. Το έγκλημα του Ταντάλου δεν έμεινε ατιμώρητο. Η γνωστότερη τιμωρία του ήταν να μην μπορεί να ικανοποιήσει τη δίψα του, καίτοι ήταν βουτηγμένος στο νερό.

Κατά μία εκδοχή διώξανε τον Τάνταλο από τη Λυδία για τα εγκλήματα κι αυτός ήρθε στην Ελλάδα με τον Πέλοπα. Ο Πέλοπας έφθασε στην Πίσα της Ήλιδας. Εκεί πήρε μέρος στις φοβερές αρματοδρομίες που οργάνωνε ο βασιλιάς Οινόμαος και τον νίκησε, χάρη στα φτερωτά άλογα που του χάρισε ο Ποσειδώνας. Έτσι, παντρεύτηκε την κόρη του Οινόμαου Ιπποδάμεια. Μαζί απέκτησαν 6 γιους, από τους οποίους γνωστότεροι είναι οι Ατρέας και Θυέστης.

4. Τυνδάρεως: Γιος του Περιήρη. Παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά της Αιτωλίας Θέστιου Λήδα. Η Λήδα γέννησε ένα αβγό από το οποίο προήλθαν οι δίδυμοι αδελφοί Κάστορας και Πολυδεύκης, και η Ελένη. Άλλοι ονομάζουν τα δυο αδέρφια Τυνδαρίδες (δηλ. γιους του Τυνδάρεω) και άλλοι Διόσκουρους (δηλ. γιους του Δία). Συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Η δράση τους μεγάλη, ιδιαίτερα γύρω από την Αργοναυτική εκστρατεία και την περιπέτεια της αδελφής τους Ελένης. Όσο γι’ αυτή, φέρεται και ως κόρη του Δία και της Νέμεσης. Το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Τρωικό πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου