ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015



Η τιμωρία του Προμηθέα

Ο Δίας δεν ικανοποιήθηκε με τις τιμωρίες των ανθρώπων. Έπρεπε να τιμωρηθεί και ο ίδιος ο πρωτεργάτης των εξαπατήσεών του, ο Προμηθέας. Είχε κι άλλο λόγο γι’ αυτό. Κατείχε κάποιο σημαντικό μυστικό που αρνιόταν να το φανερώσει στο Δία· αυτό είχε σχέση με τις προσπάθειές του να κερδίσει την κόρη του Νηρέα Θέτιδα. Ο Προμηθέας γνώριζε ότι αν γινόταν αυτό, θα γεννιόταν γιος που θα εκθρόνιζε το Δία. Αργότερα όμως ο Προμηθέας φανέρωσε το μυστικό κι ο Δίας απέφυγε τη μοίρα του Ουρανού και του Κρόνου.

Εν πάση περιπτώσει ο Προμηθέας δε γλίτωσε την τιμωρία. Κι ήταν σκληρή. Μεταφέρθηκε στην ψηλότερη κορφή του Καύκασου. Εκεί ο Ήφαιστος τον έδεσε σε βράχο μ’ άθραυστα δεσμά. Ένας αετός, που έστελνε ο Δίας, πήγαινε κάθε μέρα και του ’τρωγε το συκώτι. Τη νύχτα όμως ξαναγινόταν. Αυτό κράτησε ολόκληρες χιλιετίες. Ο Ηρακλής θα ’βαζε τέρμα στο μαρτύριο του Προμηθέα. Όταν πήγε στον Καύκασο λυπήθηκε τον άτυχο Τιτάνα και σκότωσε τον αετό. Ήρθε μετά ο Ήφαιστος κι έσπασε τα αιώνια δεσμά του.

Αυτά, βέβαια, για να γίνουν το θέλησε κι ο Δίας που τελικά συμφιλιώθηκε με τον ατίθασο Προμηθέα. Τον πήρε μάλιστα και στον Όλυμπο, στη θέση του Κένταυρου Χείρωνα, που είχε τραυματιστεί και προτίμησε να πεθάνει παρά να βασανίζεται αιώνια από την ανίατη πληγή του.
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου