ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015



ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

1. Ο Κάδμος. Γιος του Αγήνορα και της Τηλεφόεσσας, μακρινός απόγονος του Δία. Από τη Φοινίκη έφτασε στη Θράκη κι από κει στην Ελλάδα και τους Δελφούς, για να συμβουλευθεί τον Απόλλωνα. Πάλεψε με το φονιά των συντρόφων του δράκοντα και τον σκότωσε. Με υπόδειξη της Αθηνάς σπέρνει τα δόντια του δράκοντα και φυτρώνουν άνθρωποι – πάνοπλοι άντρες. Ο Κάδμος τρομάζει και τρέχει να τους πάρει τα όπλα. Ακολουθεί εμφύλιος σπαραγμός ανάμεσα στους πολεμιστές. Επέζησαν μόνο 5: Εχίων, Ουδαίος, Χθόνιος, Υπερήνωρ και Πέλωρ. Απ’ αυτούς γεννήθηκαν οι Θηβαίοι. Ο Κάδμος έχτισε ακρόπολη, την Καδμεία.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο γάμος του Κάδμου με την Αρμονία δεν έγινε στη Θήβα αλλά στη Σαμοθράκη. Ο Κάδμος με την Αρμονία απέκτησαν 5 παιδιά: τον Πολύδωρο και τις θυγατέρες: Ινώ, Σεμέλη, Αγαύη και Αντονόη. Όλα τα παιδιά τους (και συγκεκριμένα οι κόρες) γνώρισαν πολλές συμφορές και είχαν οικτρό τέλος.

Ο Κάδμος και η Αρμονία τέλειωσαν τη βαριόμοιρη ζωή τους στην Ιλλυρία. Μεταμορφώθηκαν σε φίδια και οι θεοί τούς έβαλαν στα Ηλύσια Πεδία.

2. Αμφίονας και Ζήθος: Γιοι του Δία και της Αντιόπης ή του Ασωπού ή του Νυκτέα. Λέγεται ότι αυτοί διώξανε τον Κάδμο από τη Θήβα. Σκότωσαν τη Δίρκη που άρπαξε τη μάνα τους. Άλλη εκδοχή τούς θέλει να σκοτώνουν και το βασιλιά της Θήβας Λύκο. Κατ’ άλλη εκδοχή, του χάρισαν τη ζωή με επέμβαση του Ερμή και ο Λύκος από ευγνωμοσύνη παραχώρησε στον Αμφίονα το θρόνο της Θήβας. Κτίστες και αυτοί ή οχυρωτές της Θήβας. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, ο Αμφίονας παντρεύτηκε την κόρη του Τάνταλου Νιόβη. Μαζί απέκτησαν 14 παιδιά: Σίπυλος, Ευπίνητος, Ισμηνός, Δαμασίχθων, Αγήνωρ, Τάνταλος, Φαίδιμος, Εθοδαία ή Μαίρα, Κλεοδόξα, Αστυόχη, Φθία, Πελοπία, Ωγυγία και Αστυκράτεια.

3. Οιδίποδας: Ο τραγικότερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας: πατροκτόνος κι αιμομίχτης. Γεννήθηκε από το Λάιο και την Επικάστη ή Ιοκάστη, παρά τον αντίθετο χρησμό του μαντείου. Γιαυτό τον εξέθεσαν στον Κιθαιρώνα, αφού του τρύπησαν το πόδι (=Οιδίποδας). Κάποιοι βοσκοί τον μάζεψαν και τον πήγαν στο βασιλιά της Κορίνθου Πόλυβο. Αυτός τον υιοθέτησε. Κατέφυγε στους Δελφούς για να μάθει γιατί δεν έχει δικαιώματα στο θρόνο της Κορίνθου. Η Πυθία το μόνο που του είπε ήταν να μην επιστρέψει στην πατρίδα γιατί θα σκότωνε τον πατέρα του. Φεύγοντας από το μαντείο, συνάντησε στο δρόμο το Λάιο, τον πραγματικό του πατέρα και βασιλιά της Θήβας. Από ασήμαντη αφορμή μάλωσαν και σκότωσε το Λάιο. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές για το περιστατικό. Μετά το φόνο ο Οιδίποδας φτάνει στη Θήβα. Στο βουνό Φίκιο της Θήβας υπήρχε ένα φοβερό τέρας, η Σφίγγα, που τρομοκρατούσε την περιοχή. Εκεί έστηνε διάφορες παγίδες στους Θηβαίους, μία από αυτές ήταν και ένα αίνιγμα: «Ποιο είναι το ζώο που έχει μια μονάχα φωνή κι είναι στην αρχή τετράποδο, έπειτα δίποδο και τελικά τρίποδο» ή «Ποιο είναι αυτό που είναι ταυτόχρονα δίποδο, τρίποδο και τετράποδο». Ο Οιδίποδας έλυσε το αίνιγμα, απάλλαξε τη χώρα από τη Σφίγγα και παντρεύτηκε τη χήρα Ιοκάστη – χωρίς να ξέρει ότι είναι η μάνα του–, σύμφωνα με την υπόσχεση του βασιλιά Κρέοντα. Ο μύθος έχει πολλές πτυχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου