ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015



ΑΘΗΝΑ
- και Ήφαιστος: Προσπάθησε να τη βιάσει. Δεν τα κατάφερε, αλλ’ άφησε στο σώμα της τα σπέρματά του. Εκείνη τα έριξε στη Γη. Απ’ αυτά γεννήθηκε, κατά μία εκδοχή, ο Εριχθόνιος. Η Αθηνά τού φερόταν σαν γιο της. Άλλη εκδοχή θέλει από τη σχέση τους να γεννιέται ο Απόλλωνας.

- και Ποσειδώνας: Περίφημη είναι η διαμάχη τους για την κυριαρχία στην Αττική. Κατά μία άποψη πρώτος ήρθε στην Αττική ο Ποσειδώνας και μ’ ένα χτύπημα με την τρίαινά του πάνω στην Ακρόπολη ανέβλυσε αρμυρό νερό. Μετά ήρθε η Αθηνά με την ελιά και διεκδίκησε την κυριαρχία του τόπου. Η διένεξή τους εκδικάστηκε στον Όλυμπο και κέρδισε η Αθηνά. Υπάρχει, φυσικά, και εκτενέστερη / διαφορετική εκδοχή του σχετικού μύθου.

- και Αφροδίτη: Διένεξη με συμμετοχή και του Διομήδη.

- και Ηρακλής: Ήταν ευνοούμενός της.

- και Περσέας: Είναι αμφιλεγόμενο αν η Αθηνά ή ο Περσέας σκότωσε το τρομερό τέρας Γοργώ, που ζούσε στα έσχατα της Γης. Πάντως το κεφάλι της Γοργώς τοποθετήθηκε στην ασπίδα της θεάς. Αναφέρεται και διαμάχη Αθηνάς και Γοργώς για το ποια είναι η ομορφότερη.

- και Εριχθόνιος: Είπαμε παραπάνω πως ο Εριχθόνιος ήταν γιος του Ήφαιστου και της Αθηνάς. Άλλη όμως διήγηση τον θέλει γιο της Γαίας κι αυτή τον παρέδωσε στην Αθηνά.

Τα Παναθήναια

Ήταν οι λαμπρότερες γιορτές της Αθήνας προς τιμήν της Αθηνάς. Η θέσπισή τους αποδιδόταν στον Εριχθόνιο. Διακρίνονταν σε α) «Μικρά Παναθήναια»: γιορτάζονταν κάθε χρόνο από την εποχή του Σόλωνα· β) «Μεγάλα Παναθήναια»: γιορτάζονταν κάθε 4 χρόνια, από την εποχή του Πεισίστρατου.

Οι γιορτές των Παναθηναίων κρατούσαν 10 μέρες· άρχιζαν με αγωνίσματα μουσικά, γυμνικά, ιππικά, χορού (πυρρίχιου), ανδρικής καλλονής και λαμπαδηδρομίας. Συνεχίζονταν δε με θρησκευτικές τελετές. Η κυριότερη απ’ αυτές ήταν η μεταφορά, με μεγάλη πομπή, του πέπλου, ο οποίος προσφερόταν στην Αθηνά κατά την ημέρα της γέννησής της. Ο ιερός πέπλος ετοιμαζόταν με μεγάλη επιμέλεια. Η πομπή ξεκινούσε έξω από τον έξω Κεραμεικό, διέσχιζε τον εσωτερικό, περνούσε μπροστά από το Ελευσίνιο και το Πελασγικό κι έφτανε στα Προπύλαια από όπου έμπαινε στην Ακρόπολη. Επικεφαλής της πομπής, δίπλα τον ιερέα της Αθηνάς, ήταν οι αξιωματούχοι της Αθήνας: πρυτάνεις, άρχοντες, στρατηγοί και ταξίαρχοι.

Ιδιότητες και δραστηριότητες: Θεά της νόησης και της λογικής, αλλά επίσης και δυναμική όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν. Προστάτισσα των αγγειοπλαστών, υποδηματοποιών, κτιστών και αμαξοποιών. Ανακάλυψε τη χρυσοχοΐα, τη χαρακτική, την πυρογραφία, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου