ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΑΚΜΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ



Οι σύμμαχοι  -  Τα Μακρά Τείχη

Το Άργος βρισκόταν ανέκαθεν σε ανταγωνισμό με τη Σπάρτη. Γιαυτό ευχαρίστως δέχτηκε τις προτάσεις των Αθηναίων για συμμαχία. Και οι Θεσσαλοί έσπευσαν να ενταχθούν στη συμμαχία των Αθηναίων, από μίσος κατά των Λακεδαιμονίων εξαιτίας της επιδρομής των τελευταίων εναντίον τους με το Λεωτυχίδη. Και οι Μεγαρείς προσχώρησαν στη νέα συμμαχία, επειδή είχαν συνεχώς προστριβές με τους συμμάχους των Λακεδαιμονίων Κορινθίους για συνοριακές διαφορές.

Οι Σπαρτιάτες, απασχολημένοι στην πολιορκία της Ιθώμης, δεν μπορούσαν ν’ αντιδράσουν σ’ αυτές τις κινήσεις των Αθηναίων. Ανέλαβε, όμως, να το κάμει η Κόρινθος (460 π.Χ.), βοηθούμενη από τους Επιδαύριους και τους Αιγινήτες. Οι συνθήκες ήταν κατάλληλες. Μεγάλες δυνάμεις των Αθηναίων ήταν απασχολημένες με τους πολέμους κατά των Περσών (Κύπρο, παράλια της Φοινίκης, Αίγυπτο). Ο Πέρσης βασιλιάς, έντρομος, έστειλε στη Σπάρτη το Μεγάβαζο με πολλά χρήματα, για να τους πείσει να εισβάλουν στην Αττική. Διαπίστωσε όμως ότι αυτό ήταν αδύνατο να γίνει. Ταυτόχρονα οι Κορίνθιοι και οι σύμμαχοί τους νόμισαν ότι θα εύρισκαν την Αθήνα ανυπεράσπιστη κι επιτέθηκαν. Γελάστηκαν όμως. Μετά από μερικές, μικρής έκτασης, συμπλοκές, ο αιγινήτικος στόλος καταστράφηκε εντελώς και πολιορκήθηκε η ίδια η Αίγινα. Οι Κορίνθιοι έστειλαν 300 οπλίτες για βοήθεια και ταυτόχρονα επιτέθηκαν στην Αθήνα και τα Μέγαρα. Και αυτή η επίθεση συνετρίβη από μια νεοσύστατη στρατιά υπό το Μυρωνίδη.


Η σωτηρία της πρωτεύουσας ενός κράτους πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Αυτό το είχε κατανοήσει άριστα ο Περικλής. Βέβαια ο Θεμιστοκλής είχε οχυρώσει την Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά από την ξηρά θα μπορούσε να κυκλωθεί από μεγάλη πεζική δύναμη των Πελοποννήσιων. Στην ξηρά η Αθήνα δεν ήταν τόσο ισχυρή. Ο Περικλής πολύ θα ήθελε η Αθήνα να ήταν νησί. Γιαυτό αποφάσισε ν’ αναπληρώσει κατά ένα μέρος αυτή την αδυναμία, ενώνοντας τεχνητά την Αθήνα με τη θάλασσα, μεταβάλλοντάς τη σε λιμάνι. Γιαυτό κατασκεύασε τα «μακρά τείχη», δηλ. ένα τείχος μήκους 7.395 μ., που να συνδέει τα φρούρια της Αθήνας και του Πειραιά, και ένα άλλο μήκους 6.470 μ. που να συνδέει την Αθήνα με το Φάληρο. Το έργο αυτό αντικατοπτρίζει την αμυντική νοοτροπία του Περικλή σε αντίθεση με τον Κίμωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου