ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015



Η τρίτη θεϊκή Δυναστεία

α) Πόλεμος Δία και Τιτάνων. 
         Όταν ο Δίας μεγάλωσε επέστρεψε κι εκθρόνισε τον πατέρα του Κρόνο, αφού τον ανάγκασε να ξεράσει την πέτρα (αντί για το Δία) και όλα τα άλλα παιδιά του που είχε καταπιεί. Έτσι προέκυψε η τρίτη και τελευταία δυναστεία των θεών των Ελλήνων, η δυναστεία των Ολύμπιων θεών
         Πριν όμως ο Δίας γίνει κύριος του Ολύμπου χρειάστηκε ν’ απαλλαγεί από τις παλιές θεότητες. Πρώτοι αντίπαλοι ήταν οι Τιτάνες. Αυτοί κήρυξαν πόλεμο κατά των Ολύμπιων θεών που κράτησε 10 χρόνια χωρίς νικητή.
    Ο Δίας ζήτησε τη βοήθεια των Κυκλώπων που τους ελευθέρωσε από τα Τάρταρα όπου τους φρουρούσε ένα τέρας, η Κάμπη. Ο Δίας τη σκότωσε κι ελευθέρωσε τους Κύκλωπες: Βρόντη, Στερόπη και Άργη. Αυτοί από ευγνωμοσύνη του χάρισαν τη βροντή, την αστραπή και τον κεραυνό.
      Για να εξασφαλίσει ο Δίας τη νίκη κατά των Τιτάνων, ελευθέρωσε και τους Εκατόγχειρες. Αυτοί με τα 300 χέρια τους του χάρισαν τη νίκη. Στη Γη επικρατεί ορυμαγδός. Το Χάος φλέγεται, Γη κι Ουρανός ανακατεύονται, καθώς η μεν κλονίζεται, ο δε γκρεμίζεται από τα ύψη του.
 β) Η Γιγαντομαχία.
     Με τη νίκη του κατά των Τιτάνων ο Δίας δεν είχε εξασφαλίσει την κυριαρχία στον Όλυμπο. Είχε ν’ αντιπαλέψει και με τους Γίγαντες. Δεν πρέπει να συγχέονται Τιτάνες και Γίγαντες. Διαφέρουν και κατά τον τρόπο προέλευσης, αλλά και κατά το ότι οι Γίγαντες δεν είναι αθάνατοι όπως οι Τιτάνες.
        Η μητέρα των Τιτάνων Γαία μετά την ήττα τους προτρέπει τους Γίγαντες ν’ αναλάβουν αυτοί τον αγώνα κατά του Δία και των Ολύμπιων θεών. Οι Γίγαντες άλλοτε παριστάνονται ως θνητοί, με πελώριο ανάστημα και δύναμη ακατάβλητη, και άλλοτε σαν όντα με τερατώδη και φρικτή όψη, γενειάδα, μακριά μαλλιά και λεπιασμένα πόδια. Ο αριθμός τους έφτανε τους 100, από τους οποίους 34 επώνυμοι.Η σύγκρουση Γιγάντων και Δία-Ολύμπιων θεών έγινε στη Φλέγρα στα δυτικά της Χαλκιδικής.
         Φάσεις της Γιγαντομαχίας:  
     1) Πρωταγωνιστές από το στρατόπεδο των θεών: Δίας και Αθηνά. Επικουρική παρέμβαση: Ήρα, Απόλλωνας, Ήφαιστος, Άρτεμη, Ποσειδώνας, Αφροδίτη, Εκάτη και Μοίρες. Από την πλευρά των Γιγάντων: Πορφυρίωνας, Αλκυονέας, Εγκέλαδος, Εφιάλτης, Εύρυτος, Κλυτίος, Πολυβότης, Πάλλας, Ιππόλυτος, Γρατίωνας, Άγριος και Θόων. Η αναμέτρηση γινόταν ένας/μία προς έναν/μία.
     Ο Δίας αναγκάστηκε να ζητήσει και τη βοήθεια του Ηρακλή. Αλλά και η Γη παρεμβαίνει υπέρ των παιδιών της. Μελετά να τους δώσει να φάνε ένα μαγικό χορτάρι που χαρίζει αθανασία. Το σχέδιό της ματαιώνεται με την επέμβαση του Δία.
     Οι Γίγαντες χάνουν τη μάχη μετά από φοβερές αναμετρήσεις, όπου πρωταγωνιστούν η δύναμη, η πονηριά, η εξυπνάδα και η δολιότητα. Πολλές αναμετρήσεις ανά δύο έμειναν μνημειώδεις.
     2) Ο Δίας είχε έναν ακόμη εχθρό ν’ αντιμετωπίσει, τον Τυφωέα. Αυτός γεννήθηκε από τον Τάρταρο και τη Γη. Τα χέρια και τα πόδια του ακαταπόνητα. 100 κεφάλια είχε, φλόγες εξακοντίζανε τα μάτια του, ψηλότερος κι από τα ψηλότερα βουνά ήταν, οχιές βγαίνανε από τους μηρούς του, φτερά σκέπαζαν το σώμα του. Ο Τυφωέας ορμάει κατά των θεών κι αυτοί το βάζουν στα πόδια, πηγαίνοντας στην Αίγυπτο για να σωθούν. Μένει ν’ αναμετρηθούν τα δυο θεριά: ο Δίας κι ο Τυφωέας. Η μάχη είναι σκληρή κι αμφίρροπη. Ο Δίας με τον κεραυνό τον τρέπει σε φυγή. Τον κυνηγάει ως τη Συρία. Εκεί πιάνονται στα χέρια. Ο Τυφωέας σφίγγει το Δία με τα φίδια των μηρών του, του παίρνει το αδαμάντινο δρεπάνι και του κόβει τα νεύρα των χεριών και των ποδιών. Τον μεταφέρει σε μια σπηλιά στην Κιλικία και εκεί τον αφήνει. Σπεύδει να τον βοηθήσει ο Ερμής, ο οποίος έκλεψε τα νεύρα, τα τοποθέτησε στη θέση τους κι αποκατέστησε πλήρως το Δία. Ανεβαίνει σ’ ένα άρμα που το σέρνουν άλογα φτερωτά κι αρχίζει τ’ ανελέητο κυνηγητό του Τυφωέα εξαπολύοντας εναντίον του κεραυνούς. Αυτός ανταπαντάει εκτοξεύοντας κατά του Δία βουνά. Οι αιμορραγίες όμως διαρκώς τον εξασθενούν. Αιμόφυρτος διασχίζει τη θάλασσα και φτάνει στη Σικελία. Εκεί ο Δίας τον καταπλακώνει με το βουνό Αίτνα.
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου