ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Η οχύρωση της πόλης
Η Αθήνα μετά τον πόλεμο ήταν μια ερειπωμένη πόλη. Από τα πρώτα μελήματα των Αθηναίων ήταν η οχύρωση της πόλης τους. Αντέδρασαν όμως οι Σπαρτιάτες. Προέβησαν σε διαβήματα. Οι Αθηναίοι, με πρόταση του Θεμιστοκλή, ούτε δέχθηκαν ούτε απέρριψαν αμέσως το αίτημα. Υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν στη Σπάρτη δική τους αντιπροσωπία. Πράγματι έστειλαν το Θεμιστοκλή, τον Αριστείδη και τον Αβρώνυχο. Στο μεταξύ η οχύρωση προχωρούσε ταχύτατα.
Πρώτος πήγε ο Θεμιστοκλής. Δεν παρουσιάστηκε, όμως, στους Εφόρους, προφασιζόμενος ότι περιμένει τους άλλους δύο. Πείσθηκαν. Όταν ήρθαν ο Αριστείδης και ο Αβρώνυχος και είπαν στο Θεμιστοκλή ότι η οχύρωση προχώρησε τόσο ώστε ν’ αντέξει σε κάποια επίθεση των Πελοποννήσιων, τότε ο Θεμιστοκλής παρουσιάστηκε στους Εφόρους και δήλωσε ότι η Αθήνα τειχίστηκε και ότι δε χρωστούν να πάρουν γιαυτό κανενός την άδεια. Οι Σπαρτιάτες αγανάκτησαν, αλλά σώπασαν.
Μετά την Αθήνα επιχείρησαν την οχύρωση του Πειραιά και της Μουνιχίας. Το τείχος αυτό (11.070 μ.) κατασκευάστηκε, αλλά όχι σύμφωνα με τα σχέδια του Θεμιστοκλή (ειδικά ως προς το ύψος). Εντούτοις η οχύρωση υπήρξε αποτελεσματική και ο Πειραιάς έγινε απόρθητος. Αυτή δε αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο του μετέπειτα μεγαλείου των Αθηνών.
Κατάληψη του Βυζαντίου
Την ίδια εποχή (478 π.Χ.) οι Αθηναίοι μετείχαν σε εκστρατεία των Ελλήνων κατά των Περσών με αρχηγό τον Παυσανία. Τα πελοποννησιακά πλοία ήταν 20, ενώ των Αθηναίων υπό τους Αριστείδη και Κίμωνα 30. Ο στόλος πρώτα πήγε στην Κύπρο κι απάλλαξε τις περισσότερες ελληνικές πόλεις από την περσική κυριαρχία. Μετά επανέκτησαν από τους Πέρσες το Βυζάντιο. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή και την αρχή της ηγεμονίας των Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου