ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

4. Η κυβέρνηση Γ. Ράλλη. Εκλογές του 1981

     1. Στην παρένθετη κυβέρνηση Ράλλη τα κορυφαία Υπουργεία έλαβαν οι: Κων. Στεφανόπουλος (Προεδρίας), Ιω. Μπούτος (Συντονισμού), Κ. Μητσοτάκης (Εξωτερικών), Ευάγγ. Αβέρωφ (Εθνικής Άμυνας), Αθαν. Κανελλόπουλος (Οικονομικών) κτλ.

     Η αποχώρηση του Κ. Καραμανλή άφηνε ανοιχτό το (ούτως ή άλλως ελεύθερο) πεδίο της πολιτικής κυριαρχίας στον χαρισματικό επικοινωνιακά Ανδ. Παπανδρέου. Άλλωστε η κοινωνία είχε κουραστεί από τις πανωτές οικονομικές κρίσεις και είχε απογοητευτεί από την κυβερνητική νωθρότητα του Γ. Ράλλη, τον οποίο έφθειραν και οι συνεχείς τριβές/αμφισβήτηση με τον συνυποψήφιό του για την αρχηγία Ευάγγ. Αβέρωφ.

   Παρά την αποδυνάμωσή της λόγω φυγής του Κων. Καραμανλή, η Κυβέρνηση είχε ν’ αντιμετωπίσει κρίσιμα και δύσκολα προβλήματα/ζητήματα, όπως: παράκαμψη των δυσκολιών για την επανένταξη στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, η προετοιμασία της χώρας και των διοικητικών μηχανισμών για την τυπική ενσωμάτωση στην ΕΟΚ από 1/1/1981, οι συνέπειες από τους ισχυρούς σεισμούς των αρχών του 1981 που χτύπησαν την Αθήνα, οι συνεχείς πυρκαγιές δασών κ.ά. Επίσης, επί των ημερών της: α) εγκαινιάστηκαν το υδροηλεκτρικό φράγμα στο Πουρνάρι Άρτας και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στην Καβάλα, β) θεμελιώθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών, γ) προωθήθηκαν τα έργα του Αεροδρομίου Σπάτων και του μετρό Αθηνών. Παρόλα αυτά, η επιρροή της ΝΔ στην κοινωνία έφθινε μπροστά στον οδοστρωτήρα των μεγαλόστομων υποσχέσεων του Ανδρ. Παπανδρέου και της ισοπεδωτικής του αντιπολίτευσης («δομική» κατά τον Κων. Σημίτη).

     2. Καθώς πλησίαζε η λήξη της θητείας αυτής της δεύτερης μεταπολιτευτικής Βουλής, ορίστηκαν οι εκλογές για τις 18/10/1981, που θα ήταν διττές: για τα Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλια. Σε αυτές το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με τα συνθήματα «ΑΛΛΑΓΗ» - «Έξω από την ΕΟΚ» - «Έξω οι βάσεις του θανάτου», που πυροδοτούσαν –μέσα στο γενικευμένο αριστερίζον κλίμα- τις ανώριμες ή και απογοητευμένες πολιτικές συνειδήσεις και ανεδαφικές προσδοκίες. Φυσικά τίποτε σχεδόν από αυτά δεν έγινε. Στο θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ συνέβαλε και η καταφανής κόπωση της κυβέρνησης Ράλλη. Παρά ταύτα τ’ αποτελέσματα των εκλογών αιφνιδίασαν τη ΝΔ: ΠΑΣΟΚ 48% (και 172 έδρες), ΝΔ 35,9% (και 115 έδρες), ΚΚΕ 10,9% (και 13 έδρες). Και για το Ευρωκοινοβούλιο ήταν μεν ίδια η σειρά, με διαφοροποιημένα όμως ποσοστά επιτυχίας. Γι’ αυτό βουλευτές ανέδειξαν και μικρότερα κόμματα.

     Η μεταβίβαση της εξουσίας από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ έγινε υπό την υψηλή επίβλεψη του ίδιου του Κων. Καραμανλή και απόλυτα ομαλά. Ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ομαλής λειτουργίας του νέου, δημοκρατικού, Πολιτεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου