ΕΛΛΑΣ

ΕΛΛΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

2. Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο (1984) και οι εθνικές (1985)

     Παρ’ όλα αυτά και παρ’ όλη την υποβόσκουσα λαϊκή δυσαρέσκεια και την κακή πορεία της οικονομίας, ο Ανδρ. Παπανδ. κατάφερνε να διατηρεί το ΠΑΣΟΚ στην κορυφή του πολιτικού σκηνικού, άλλοτε υποσχόμενος «καλύτερες μέρες» και άλλοτε βεβαιώνοντας ότι βλέπει «φως στο βάθος του τούνελ». Κι είχε τον τρόπο να πείθει και να κατευνάζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, κι όταν ακόμη ήταν ολοφάνερη η παραπλανητική του τακτική. Και χρησιμοποιούσε όλα τα εκμαυλιστικά μέσα. Και ο γενικευμένος κομματισμός στην αποθέωσή του. Και χωρίς καν προσχήματα….

     Σχεδόν πάνοπλο θα κατέβαινε και πάλι στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Εξακολουθούσε να είναι κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή, έστω κι αποδυναμωμένο και λιγότερο ενθουσιώδες από ό,τι το 1981. Αντίθετα, στη ΝΔ μετά την ήττα του 1981 υπήρχαν στους κόλπους της διεργασίες και αλλαγές. Ο Γ. Ράλλης παραιτήθηκε από την αρχηγία. Τον διαδέχθηκε ο Ευάγγ. Αβέρωφ. Υπό την ηγεσία του διεξήχθησαν τον Ιούνιο 1984 εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των Ελλήνων για το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Αβέρωφ επέλεξε να χρησιμοποιήσει και αυτές τις εκλογές για μια «εφ’ όλης της ύλης» αναμέτρηση. Εντούτοις και σε αυτές τις εκλογές επικράτησε το ΠΑΣΟΚ (42% και 10 έδρες). Τα άλλα κόμματα έλαβαν: ΝΔ 38,2% (και 9 έδρες), ΚΚΕ 11,6% (και 3 έδρες), ΚΚΕ (εσ.) 1 έδρα και ΕΠΕΝ (Άκρα Δεξιά) 1 έδρα. Όχι κυρίως λόγω της ήττας αλλά για λόγους υγείας ο Ευάγγ. Αβέρωφ παραιτήθηκε από την αρχηγία της ΝΔ.

     Το Σεπτ. 1984 αρχηγός της ΝΔ αναδείχθηκε ο πολύπειρος πολιτικός Κων. Μητσοτάκης, σφοδρός αντίπαλος (ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο) του Ανδρ. Παπανδρέου από το 1964-65.

     Πριν από τις εκλογές του 1985 επήλθε αλλαγή και στην κορυφή του Πολιτεύματος. Το Μάρτιο έληξε η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή. Ο Α. Παπανδ. του είχε υποσχεθεί ανανέωση της θητείας του. Εντελώς απρόοπτα, όμως, ο Ανδ. Παπανδ. υπαναχώρησε (υποκύπτοντας στον χυδαίο «αυριανισμό»), δηλώνοντας ότι δε θα υποστηρίξει την επανεκλογή του Κ. Καραμανλή. Μπορεί η συνύπαρξή τους να μην υπήρξε ειδυλλιακή, ούτε όμως και ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετώπισε. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός υπέκυψε σε πιέσεις των φανατικών του χώρου του, με προεξάρχουσα την Αυριανή. Αντ’ αυτού Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αρεοπαγίτης Χρ. Σαρτζετάκης, γνωστός από την "υπόθεση Λαμπράκη". Οι διαδικασίες εκλογής του στιγματίστηκαν από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες (ἔγχρωμα ψηφοδέλτια κτλ.).

      Τον Ιούν. 1985 διεξήχθησαν και οι βουλευτικές εκλογές. Και κατ’ αυτές επιβεβαιώθηγκε η πολιτική ηγεμονίθα του ΠΑΣΟΚ. Έλαβαν: ΠΑΣΟΚ 45,8% (161 έδρες), ΝΔ 40,8% (126 έδρες), ΚΚΕ 9,9% (12 έδρες) και ΚΚΕ (ες.) 1,8% (1 έδρα).

      Και από αυτές τις εκλογές η ΝΔ βγήκε τραυματισμένη. Ο Κ. Μητσοτάκης επανεξελέγη μεν αρχηγός της, το κόμμα όμως διασπάστηκε. Ο συνδιεκδικητής του θώκου Κων. Στεφανόπουλος αποχώρησε ακολουθούμενος από 10 βουλευτές, ιδρύοντας δικό του κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου